lunes, 28 de marzo de 2011

Història de la pilota

Procedència històrica
Jugada des de pobles tant diversos com els maies, egipcis o japonès. Arriba a les nostres terres per la tradició grecoromana.
A la Corona d'Aragó el jos de pilota fou molt popular, disfrutant inclòs de protecció reial
A la Comunitat Valenciana apareix amb els cavallers de la conquesta, la seua practica i popularitat s’expandeix desde el propi rei
El 1391 apareix un bando, quant el Consell General de la Ciutat De Valencia prohibí el joc
" car per ocasió del joch deius escrit se seguien divereses blasfemies en offensa de nostre senyor Deu e de los sants e divereses inyuries de paraula e hecho a les gents anants e stants per los carreres e places de la Ciutat ha novellament establit e vedat que alcuna peresona privada o estranya de qualsevol estament condició o ley sia de edat de X anys a ensus no gos ne presumesca jugar dyns los mures de la dita Ciudad a joch de pelota arruladiça sots pena de XX morabatins dor per cascuna vegada que contrafara. E se sera algu que la dita pena pagar no puxa sera mes en presó e correra la Ciudad ab açot sens tota gracia e remey"
Aquesta prohibició provoca grans disturbis al ciutat de Valencia. També existiren prohibicions a Castelló, Gandia i Alcoi.
Els reis i nobles castellans, observaren que a al resta d'Europa es jugava, així es que durant els segles XV, XVI ,XVII i XVIII fou l'esport mes practicat
En els darrers segles fou desapareguent per l'aparició de nous entreteniments. Però al País valencià fou molt diferents prohibicions del jos al carrer no afecta al trinquet.
Al país basc canviaren la forma de jugar cara a cara per acabar jugar la pilota rebotant en el frontó. així es que a Valencia es queda sols en la forma de jugar.
Els nobles deixen de participar del joc per raons politiques a partir de la guerra de successió , on ells tenien una tendència a copiar les costums de Castella.
Als segles XIX i XX
Al segle XIX apareixen pilotaris llegendaris com:
  • Roquet de Penaguila
  • Bandera
  • Melero
  • Bota
  • el Nene
  • el Paler
  • el Pilotero
Es construeixen nous trinquets: santa Teresa, el nou del Reial, el del Pelayo, el de Juan Mena, etc..
L’ innovació de posar la corda, es fruit de la modernitat del canvi de segle Als inicis del segle XX son pletòrics, molta afició i partides per qualsevol lloc
Un dels jugadors mes importants dels anys trenta fou Albert Arnau de Quart de Poblet.
Desprès de la guerra fou el pelotari d'Alginet, Juli Palau, "Juliet" que domina el joc als anys quoranat i part dels cinquanta.
Als anys seixanta fou Josep Sambenancio, Eusebio, de Riola, que maraca una època amb els seus enfrontaments amb Rovellet.

La pilota en la actualitat

Cal parlar del gran Paco cabanes, El Genovès. la seua figura ompli vint anys de pilota. Als seus últims anys hi ha que associar-lo a dos genis :Fredi i Sarasol, que van poder disfrutar del mestre.
Alfred Hernando, Fredi, habera guanyat mes títols sinó fora per que coincidí amb el mestre, El Genovès. Enrique Sarasol, també es natural de Genovès com Paco Cabanes, fou un gran campió quant les forces del Genovès començaren a menguar.  Hi ha han molts pobles que han creat escoles per a aprendre a jugar.  El 1985 la federació valenciana es deslligà de l'estatal, hi a partir de la data comença a preparar les seues competicions, regulant y homologant normes i medides. El joc ha anant recuperantse , guanyant inclús l’atenció de la televisió, institucions tant publiques com privades que finacien el joc. Es fan competicions internacionals entre les diferents federacions on encara perdura el joc de pilota.

No hay comentarios:

Publicar un comentario